Voor rundveehouders heeft het optimaal benutten van het eigen ruwvoer prioriteit bij het samenstellen van hun melkveerantsoen. Dit is een van de uitkomsten van een grootschalig onderzoek, dit voorjaar uitgevoerd in opdracht van Volac Animal Nutrition LTD. Ze willen dit te bereiken door onder andere te zorgen voor smakelijker en beter ruwvoer. Ruim 500 veehouders deden mee aan dit onderzoek, waarin ze werden gevraagd hoe ze door beter te voeren tot betere resultaten kunnen komen.
Focus op beter eigen ruwvoer
Melkveehouders vinden het zo goed mogelijk benutten van het eigen ruwvoer het allerbelangrijkst bij de samenstelling van hun melkveerantsoen. Optimaal benutten van eigen ruwvoer betekent minder (kracht-)voeraankoop en een lagere mestproductie.
Dat hopen ze te bereiken door een goede rantsoensamenstelling: het beter in balans brengen om zo goed te voorzien in de nutriëntenbehoefte en om verstoring van de pensgezondheid (pensverzuring) te voorkomen.
Meer benutting dankzij smakelijker voer
Verder denken veehouders meer uit het eigen ruwvoer te kunnen halen door te zorgen voor smakelijker ruwvoer. Hoe smakelijker het ruwvoer, hoe meer de koeien ervan opnemen. Het vergroten van de smakelijkheid is een van de belangrijkste drijfveren voor het gebruik van inkuilmiddelen. Dit noemen ze naast het verbeteren van de conservering en het voorkomen van broei.
77 procent melkveehouders gebruikt inkuilmiddel
De afgelopen jaren zijn steeds meer melkveehouders inkuilmiddelen gaan gebruiken. In een vergelijkbaar onderzoek in 2019 gebruikte nog 63 procent in een of meerdere snedes een inkuilmiddel. In 2024 lag het aandeel gebruikers op 77 procent. Inmiddels gebruikt 30 procent van veehouders standaard in elke snede een inkuilmiddel, in 2019 was dat aandeel nog 16 procent.
Bescherm duur ruwvoer, beter bewaren, broei beperken
“Steeds meer melkveehouders beseffen welk kapitaal aan ruwvoer ze in de kuil hebben. De investering in een kuiltoevoegmiddel is relatief klein vergeleken met de voederwaarde, die je behoudt door een goede conservering”, stelt Couzijn Bos, ruwvoerspecialist bij Volac.
In de praktijk kiezen veehouders volgens hem te vaak standaard voor een broeiremmer. “Bij de eerste snedes kun je beter een bewaarmiddel inzetten, dat de fermentatie versnelt en bevordert door een hoge dosering van puur melkzuurbacteriën en foute bacterien stilzet”, stelt Bos. “Pas vanaf latere snedes heeft een broeiremmer vaker de voorkeur. Bij het oogsten van veel blad, kies je voor beter bewaren. Bij het oogsten van veel stengel en een hoog drogestofgehalte kies je voor broei beperken. Kijk goed naar de samenstelling en de werking van het inkuilmiddel en baseer daar je keuze op.”
Toepassing in balen blijft achter
Het gebruik van een conserveringsmiddel of broeiremmer in balen blijft nog achter. Ongeveer 7,5 procent melkveehouders heeft die het afgelopen jaren in balen gebruikt. “Terwijl een inkuilmiddel juist in balen ook een grote toevoegde waarde heeft”, vertelt Bos. “Verschillende studies tonen aan dat behandelde balen meer voederwaarde en smaak behouden. De koeien nemen er meer van op, wat gunstig is voor de productie.”
Bron: Volac
Beeld: archief Prosu bv
Beeld: archief Prosu bv