Steeds meer veehouders kiezen ervoor om de mais wat hoger af te hakselen tijdens de oogst. “Een slimme strategie, die men in Denemarken ook vaak toepast”, vertelt Hendrik Kornet van Kornet Beton uit Balk. “De stengel van de mais heeft weinig voederwaarde voor de melkkoeien, maar zorgt wel voor hoog ruw as wat schimmels en broei veroorzaakt in de maiskuil”, zo stelt de inkuilspecialist in zijn nieuwsbrief.
Soms klinkt de zorg dat er bij hoger afhakselen langere stengels op het land blijven staan. In de praktijk vormt dit echter geen probleem. Op de meeste percelen volgt namelijk toch nog een bewerking van de stoppels. Een dergelijke bewerking is heel belangrijk: ze doorbreekt de levenscyclus van de maïswortelboorder en gaat productie van mycotoxinen als gevolg van schimmelvorming tegen. Daarnaast verteren de stoppelresten sneller, wat goed is voor de vorming van organische stof.
Tekst en beeld: Gerben Hofman