EU project ClieNFarms onderzoekt in 23 EU-regio’s routes naar klimaat – neutrale landbouw. Koeien & Kansen onderzoekt voor de Nederlandse melkveehouderij de mogelijkheden. Het project gaat uit van een oplossingsruimte bepaald door economische, ecologische en culturele omstandigheden die in elke regio verschillen. Niet verwacht mag worden dat overal dezelfde maatregelen worden gekozen.
Koeien & Kansen laat zien dat dit soort verschillen er ook tussen bedrijven zijn en dat het erom gaat dat elk zijn oplossingsruimte maximaal benut. Dit sluit goed aan bij sturen op milieudoelen in Koeien & Kansen. Inventarisaties geven aan welke maatregelen deelnemers op hun bedrijven nemen om de doelen te realiseren. En ook welke maatregelen wel effectief zijn, maar niet aantrekkelijk of nog niet mogelijk zijn.
Wat is mogelijk?
In 2025 heeft Koeien & Kansen als doel om de broeikasgasemissie te verlagen tot maximaal 750 g CO2-equivalenten per kg FPCM. De emissie nam gemiddeld voor het gehele project af van 957 in 2020 naar 852 in 2023. De verschillen tussen de bedrijven zijn fors met in 2023 een laagste waarde van 739 en een hoogste waarde van 1091. Tijdens de Koeien & Kansen-tweedaagse gaven deelnemers aan dat door extra maat – regelen een verdere reductie van ruim 100 g CO2-equivaenten per kg FPCM volgens hen mogelijk is. Een berekening voor De Marke duidt zelfs op een mogelijke verlaging van 797 in 2023 naar 650.
Welke maatregelen liggen voor de hand?
Op veel bedrijven is er al een goede basis voor lage broeikasgasemissie door het streven naar een hoge voer efficiëntie. Ditzelfde geldt voor het maximaal benutten van nutriënten en grondstoffen op het bedrijf. Door nutriënten goed te benutten kun je immers de benodigde hoeveelheid kunstmest en aangekocht voer beperken. Daarnaast zien de deel – nemers mogelijkheden om extra in te zetten op maatregelen zoals meer weiden en meer vers gras oogsten. Kader geeft een overzicht van vaak genoemde maatregelen.
Maatregelen
Meer weiden, meer vers gras Meer klaver, minder kunstmestToevoegmiddelen voer (Bovaer, Silvair, vetten)Goed ruwvoer voor minder krachtvoer en soja Biodiesel, opslag in accu’s, elektrische machinesHogere levensduur melkvee (minder jongvee)Jong gras maaien met een betere kwaliteitMeer melk per koe en hogere voerefficiëntie Biofilter, afzuigen van mest, genetica veestapel
Verschillen tussen bedrijven en regio’s
De effectiviteit van maatregelen verschilt fors tussen biologische, extensieve en intensieve bedrijven. Dat patroon tekent zich zowel binnen als buiten Nederland af. We zien ook verschillende snelheden tussen regio’s. Door dit eerlijk in beeld te brengen, zien we ook dat de Nederlandse melkveehouderij dit thema serieus heeft opgepakt.
Bron: Verantwoorde Veehouderij