Eind juni werd door GD bij jongvee al de eerste longwormbesmetting in mest vastgesteld. Onlangs stelde de GD in de sectiezaal een ernstige longworm-infectie vast bij twee pinken van een bedrijf. De dieren waren ingestuurd met ernstige benauwdheidsklachten, koorts en een vermoeden van longjacht. Bij de sectie werden longwormen aangetroffen in de bronchiaalboom en trachea.
Verschijnselen van longworm zien we meestal in augustus, maar de eerste besmettingen kunnen al eerder plaatsvinden. Dit is afhankelijk van het moment waarop de dieren naar buiten gaan en de besmetting van deze weide.
Longworm
De diagnose longworm is te stellen met mestonderzoek. Vooral bij volwassen koeien valt dit nog wel eens tegen. Realiseer je dat in de acute fase, waarbij de larvale stadia in de longen soms al voor hoestklachten en benauwdheid zorgen, er nog geen larven in de mest aanwezig zijn. Vanaf drie weken na de primaire infectie kunnen longwormlarven worden aangetoond bij mestonderzoek.
Behandel bij klinische klachten
Wees dus vooral bij jonge dieren in het eerste weideseizoen, maar ook bij volwassen koeien, alert op het voorkomen van een longworm-infectie en behandel de dieren bij klinische klachten.
Bron: GD Diergezondheid