Boeren die contact hebben gehad met de vertrouwenspersoon van LTO Noord of ZLTO blijken aanzienlijk vaker bereid om melding te maken van verdachte of criminele situaties in het buitengebied. Dat blijkt uit recent onderzoek onder agrarisch ondernemers van LTO Noord en ZLTO. De cijfers onderstrepen het belang van deze vertrouwenspersonen in het vergroten van veiligheid voor zowel boeren als burgers in het buitengebied.
Uit het ledenonderzoek van LTO Noord blijkt dat de meldingsbereidheid bij criminele signalen – zoals een dubieus huurvoorstel of het aantreffen van hennep – met gemiddeld 12 tot 15 procent stijgt onder ondernemers die contact hadden met de vertrouwenspersoon. Ook in Brabant en Zeeland blijkt dat agrariërs die meedoen aan de aanpak ‘Veilig Buitengebied’ eerder overgaan tot actie en melden.
Vertrouwenspersoon maakt echt verschil
“Deze vertrouwenspersonen maken écht het verschil,” zegt Guinevere van der Veer van het Platform Veilig Ondernemen Brabant Zeeland. “In een omgeving waar anonimiteit, angst voor represailles, wantrouwen richting de overheid en de breed gewortelde opvatting op het platteland dat je je niet met je buurman bemoeit, bieden zij een laagdrempelig, betrouwbaar aanspreekpunt.”
Forse cijfers
De criminaliteit in het buitengebied blijft fors. Zo is 61 procent van de ondernemers in Brabant en Zeeland ooit slachtoffer geweest van inbraak of diefstal. In het gebied van LTO Noord kreeg 16 procent van de agrarisch ondernemers alleen al in het afgelopen jaar te maken met diefstal en inbraak.
Ook drugscriminaliteit blijft een urgent probleem: 70 procent van de agrariërs in Brabant en Zeeland geeft aan dat drugscriminelen gebruik hebben gemaakt van agrarische gebouwen in hun omgeving. In het gebied van LTO Noord heeft 36 procent van de agrarisch ondernemers zelf wel eens vermoedens van verdachte drugs gerelateerde situaties.
Extra risicofactor: leegstand
Leegstand vormt een extra risicofactor: 1 op de 5 boeren verwacht de komende jaren leegstand op het eigen erf. Uit het onderzoek van ZLTO blijkt dat 15 procent van de agrariërs al ruimte op het eigen erf verhuurt. Daarmee neemt de kwetsbaarheid voor crimineel misbruik toe.
De toegenomen zichtbaarheid van de vertrouwenspersonen en de hoge waardering laten zien dat persoonlijk contact werkt. Voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord: ,,Niet alleen stijgt het veiligheidsbewustzijn, ook neemt de weerbaarheid tegen criminaliteit toe. Dat is van belang. De politie kán op het platteland niet alles scherp in gaten houden. Dat is een gegeven waar we het mee moeten doen. Dus moeten we op deze wijze een bijdrage aan de leefbaarheid in het buitengebied geven.”
Veilig buitengebied vereist investering
Zowel LTO Noord als ZLTO en PVO pleiten daarom voor structurele borging van de vertrouwenspersonen. “Als we het buitengebied veilig willen houden, moet geïnvesteerd worden in deze aanpak,” aldus Hendrik Hoeksema van ZLTO. “Niet als tijdelijke maatregel, maar als vast onderdeel van een brede investeringsagenda voor het platteland.”
Bron: LTO Noord