Voormalig dierenarts Marjolein Feiken is sinds tien jaar actief als WeideCoach bij de Stichting Weidegang. Zij doet dit in de provincie Groningen. Naast haar werkzaamheden als WeideCoach heeft zij ook een melkveebedrijf, samen met haar man. Zij hebben een bedrijf met 135 koeien.
Volgens Feiken is weiden niet zomaar de koeien even naar buiten gooien. “Je moet er echt over nadenken hoe je dat aanpakt. Het begint natuurlijk met een plan. Zorg dat er een goede routing is, afhankelijk ook van je melksysteem en hoeveel uren je wil en kan weiden. Vaak maken wij samen met de melkveehouder dat plan. Het hangt ook heel erg van je bedrijfsvoering af, of je wilt weiden of niet. We laten het aan de boer over en hebben hierover als WeideCoaches geen oordeel.”
Feiken geeft melkveehouders als tip mee dat ze heel vroeg moeten beginnen met weiden. “Zorg dat je jongvee getraind hebt in het weiden. Verder moet je goed kijken naar je infrastructuur en de verkaveling van je grond. Het zou prettig zijn als er subsidie op kavelpaden komt. Want dan kun je eerder beginnen met weiden en langer doorweiden. Over die verlengde weidegang van 1.500 uur moet je als melkveehouder goed nadenken. Niet iedereen kan hieraan meedoen. 1.500 uur of 2.500 uur weiden kan pas als je huiskavel groot genoeg is en je gemotiveerd bent. Voor die 2.500 uur moet je ook in de nacht willen weiden. Daar moet je dus rekening mee houden.”
Procedure aanmelding voor verlengde weidegang
Voorwaarden en kosten voor verlengde weidegang:
- De periodes voor het aanvragen van de eco-regeling van de Gecombineerde Opgave en de aanmelding bij Qlip lopen gelijk, namelijk van 1 maart tot en met 15 mei.
- De deelnamekosten bedragen 189 euro.
- Weidekalender bijhouden is verplicht vanuit de Stichting Weidegang, net als het niet later starten met weiden dan 15 mei.
- Bij 1.500 uur weiden mogen niet meer dan vijf melkgevende koeien per hectare beweidbare huiskavel geweid worden. Bij 2,500 uur weiden zijn dat niet meer dan drie melkgevende koeien per hectare beweidbare huiskavel. Lukt het als agrariër niet om aan de voorwaarden te voldoen? Dan trekt u de eco-activiteit zo snel mogelijk terug, zodra dit duidelijk is.
Score weidegang
De score van de verlengde weidegangregelingen op de vijf doelen is als volgt:

De melkveehouder kan bij de eco-regeling in aanmerking komen voor:
- Brons. Dat levert 60 euro per subsidiabele hectare op.
- Zilver. Dat levert 100 euro per subsidiabele hectare op.
- Goud. Dat levert 200 euro per subsidiabele hectare op
Tekst Peter Westhof
Beeld: Henk Esselink en beeldarchief Prosu bv
Lees ook:
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.