Wat is regeneratieve landbouw? Wat kan dit mij als professionele agrariër opleveren en hoe kun je hier nu al mee experimenteren? Die praktische zaken komen aan bod in de nieuwe podcast-serie van het boerenkennisnetwerk regeneratieve landbouw van Agrifirm.
“Het boerenkennisnetwerk regeneratieve landbouw helpt boeren om met elkaar ervaring op te doen over regeneratieve landbouw. En dat is nog best een uitdaging, want in Nederland is er nog niet zo veel ervaring met deze manier van boeren. Veel informatie is alleen in het Engels te vinden en ook vaak niet direct toepasbaar in de Nederlandse omstandigheden”, ziet projectleider Christiaan Kapper, die zelf ook regeneratief akkerbouwer is. “Praktisch leert Agrifirm binnen deze pilot én delen ze deze en andere kennis en ervaringen in het boerenkennisnetwerk. Dat doen ze met bijeenkomsten, praktische tips en voorbeelden op Facebook en Instagram en nu dus ook podcasts”, vertelt Kapper enthousiast.
Praktische podcasts
In de podcasts leer jij als agrarisch ondernemer alles over regeneratieve landbouw. Praktisch, realistisch, met ervaringen van professionele boeren en dat gewoon in het Nederlands, wel zo handig. In deze eerste aflevering legt Eric van Zandwijk je uit wat regeneratieve landbouw eigenlijk is. In deze tweede aflevering deelt Christiaan zijn ervaring met het regeneratief telen van soja, die bestemd is voor Nederlandse sojadrank. In aflevering drie is het woord aan akkerbouwer Detmer Wage, die vertelt hoe hij is gestart en zijn ervaringen deelt met regeneratief aardappels telen.
Boerenkennisnetwerk regeneratieve landbouw
Op verzoek van de Agrifirm coöperatieleden is Auke Schripsema het boerenkennisnetwerk regeneratieve landbouw gestart onder leiding van projectleider Christiaan Kapper. “Met dit kennisnetwerk hebben we één centrale plaats waar alle kennis rond regeneratieve landbouw samenkomt en waar alle coöperatieleden profiteren van de kennis die we binnen dit netwerk opdoen op het gebied van regeneratieve landbouw”, legt Christiaan uit.
Bron: Agrifirm